Novosti

17.11.2020

Novi Sorento dobio višestupanjski kočioni sustav

Novi Sorento je prva Kia s novim višestupanjskim kočionim sustav koji pomaže kod sprječavanja sekundarnih sudara

Novi Sorento prvi je model Kije opremljen Kijinim inovativnim višestupanjskim kočionim sustavom (MCB - Multi-Collision Brake system), koji pomaže kod sprječavanja povreda u sekundarnim sudarima nakon početnog sudara.

MCB automatski koči nakon aktiviranja zračnih jastuka
Sustav je namijenjen sprječavanju ili smanjenju težine povreda kod sekundarnih sudara do kojih može doći kada se vozilo još zaustavlja, često izvan vozačeve kontrole. Sustav se aktivira nakon otvaranja zračnih jastuka, što je indikator rizika od povreda i zahtijeva posredovanje. Nakon aktiviranja, sustav mjeri brzinu vozila i promjene smjera, dok sustav kočenjem odgovarajućim intenzitetom kontrolirano zaustavlja vozilo.

Sustav prati položaj papučica kako bi provjerio da li vozača pokušava ubrzati ili kočiti. Ako MCB sustav detektira premaleno ili nikakvo posredovanje vozača, onda posreduje elektronski sustav stabilnosti (ESC) koji za zaustavljanje vozila koristi odgovarajuću količinu kočione sile. Sustav djeluje do 180 km/h, jer kočenje kod još viših brzina može prouzrokovati druge teže posljedice.

Sorento 4. generacije bit će prvi model Kije u Europi koji će imati ovu inovativnu sigurnosnu tehnologiju. Sorento će biti jedan od najsigurnijih automobila u svom razredu, jer je opremljen različitim tehnologijama za sprječavanje sudara, kao što su npr. Kijin najnoviji sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, biciklista i vozila. MCB širi obujam Sorentovih sigurnosnih zadataka fokusiranjem na situacije odmah nakon nesreće čime unaprjeđuje ionako bogat sigurnosni paket.

MCB standardan je kod svih izvedbi Sorenta i kod plug-in hibrida koji stiže početkom 2021. godine
Sustav MCB bit će dio standardne opreme svih izvedbi Sorenta, uključujući i novi plug-in hibrid koji u Europi očekujemo početkom sljedeće godine.

Euro NCAP s dodatnim bodovima nagrađuje MCB
Učinkovitost sustava MCB kod sprječavanja sekundarnih nesreća prepoznali su u organizaciji Euro NCAP. Vozila opremljena navedenim sustavom dobivaju dodatne bodove za zaštitu odraslih putnika. Empirični testovi sustava pokazali su kako su vozila s MCB-om prisutna u 8 % manje smrtnih nesreća, a s njim u slučaju nesreće nastane i 4 % manje težih povreda nego u vozilima bez MCB-a.

Kia će sustav MCB u ostale modele iz svoje ponude ugrađivati od sljedeće godine.
Kia. Prva za ljude.


***


Kia Motors Corporation spada među najuspješnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Tvrtka utemeljena 1944. godine proizvede oko 3 milijuna vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom svijeta zapošljava više od 51.000 ljudi, godišnje prihode od 47 milijardi USD i njihov adut je europski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namijenjenih europskom tržištu povjerena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svjetski poznatog njemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne europske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2019 J. D.  Power IQS Kia je zauzela 1. mjesto od svih masovnih brendova. Izrazito europsku orijentiranost Kia dopunjuje svojom modernom tvornicom u slovačkoj Žilini i europskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvoditeljča automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i službeni automobilski partner Svjetskog prvenstva u nogometu i UEFA Europa League, najvećeg klupskog natjecanja na svijetu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan tvrtke »The Power to Surprise« predstavlja globalnu predanost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rješenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnim 7-godišnjim jamstvom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

 

Obavještenje

Tehnologija Cookie-a omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije.

Slažem se Pročitajte više